Säännöt

Kabbölen Gomorra pyrkii fyysisen ympäristön ja hahmojen toiminnan suhteen mahdollisimman pitkälle vaikuttamaan ja toimimaan simuloimattomasti, eli se mitä näkee ja tekee on pitkälti sitä mitä pelissä on läsnä ja tapahtuu. Pelialueen -joka käydään läpi tarkemmin paikan päällä ennen pelin alkua- sisällä kaikki esiintyvät asiat ovat in-game, ellei toisin mainita ja pelin alkamisesta päättymiseen peli jatkuu tauotta.

YLEINEN OHJEISTUS

Tässä pelissä ei hyväksytä ahdistelua ja häirintää. Tavoitteena on luoda yhdessä turvallinen peliympäristö jokaiselle peliin osallistujalle. Tässä pelissä sovelletaan häirinnän vastaista materiaalipakettia. Peliin osallistuvan tulee tutustua materiaaliin huolellisesti ja sitoutua omalla toiminnallaan edistämään turvallista peliympäristöä ja torjumaan häirintää.

Peli on tunnelmaltaan ja teemoiltaan ahdistava ja hahmojen välisiin suhteisiin ja kanssakäymisiin tulee liittymään pelissä konflikteja. Tuetaan toisiamme ja toistemme pelaamista erottamalla hahmojen sanat ja teot pelaajien henkilökohtaisesta toiminnasta.

DEBRIEF JA PURKU

Pelin jälkeen on varattu aikaa purulle ja debriifiille paikan päällä ja pelinjohto auttaa fasilitoimaan purkua tarvittaessa myös tapahtuman päätyttyä. Älä epäröi ottaa yhteyttä vastapelaajiisi tai järjestäjiin, mikäli jokin asia jää vaivaamaan.

IN-GAME/OFF-GAME

Peli alkaa perjantai-iltapäivällä ja jatkuu tauotta lauantai-iltaan saakka.

Pelialueen sisällä on off-game alueita ja osa niistä on myös pelaajien käytettävissä, mikäli tahtoo jossain vaiheessa poistua pelistä tilapäisesti. Pelin aikana on mahdollista käydä off-game neuvotteluja vastapelaajien kanssa nostamalla käden otsalle “varjostaakseen silmiä”. Kyseistä merkkiä voi myös käyttää poistuakseen jostain tilasta tai kohtauksesta herättämättä in-game huomiota. Mikäli joku pelaaja liikuu pelissä käsi otsalla tällä tavoin ei tähän tulisi kiinnittää pelissä mitään huomiota.

Mikäli jokin pelissä vaatii off-game ohjeistusta, tullaan se indikoimaan selkeästi “off-game” -merkinnällä.

TURVASANA

Pelin turvasana on “turvasana”. Voit käyttää tätä joko fyysisesti vaarallisessa tilanteessa ilmoittamaan vastapelaajille jostain henkilöihin tai ympäristöön liittyvistä vaaroista sillä hetkellä tai mikäli kohtaus ylittää henkisesti oman turvallisuuskynnyksen. Turvasanan sanottua käy läpi samassa tilassa olevien henkilöiden tilanne ja selvittäkää tilanne sikäli, kun se on mahdollista ja jatkakaa peliä, kun asia on saatu kuntoon. Käykää ilmoittamassa järjestäjille, mikäli kyseessä on jotain mikä vaatii heidän huomiota.

Turvasanan käyttäjän ei tarvitse perustella turvasanan käyttöä tilanteessa tai sen jälkeen. Älä painosta turvasanan käyttäjää syiden tai minkään muun vuoksi.

FYYSISEN VÄKIVALLAN PELAAMINEN

Mikäli haluat, että hahmosi osallistuu fyysiseen väkivaltaan toisen hahmon kanssa, sovi asiasta mieluiten ennen kohtauksen aloittamista. Käykää vaivihkaa läpi mitä kohtauksessa tapahtuu ja näytelkää tilanne teatterityylillä. Pyrkikää mahdollisimman tiiviiseen asian läpikäymiseen ja välttäkää pitkitettyjä tappelukohtauksia. ÄLÄ osallistu muiden pelaajien väkivaltakohtaukseen, ellet ole sopinut asiasta heidän kanssa. Mikäli et ehdi käymään tilannetta läpi ennen kohtausta ja hahmosi haluaa reagoida johonkin asiaan väkivaltaisesti yritä kysyä nopeasti vaivihkaa vastapelaajalta “onko ok, jos hahmoni tekee asian x” ja mikäli tämä sopii vastapelaajalle, voitte näytellä tilanteen sovitusti. Kaikki väkivaltatilanteet on hyvä käsitellä kohtauksen tai pelin jälkeen varmuuden vuoksi myös off-game.

Älä käy väkivaltaisesti käsiksi avustajiin tai NPC-hahmoihin. Pelin luonteen ja teeman kannalta väkivallan avulla ulkoisen uhan ratkaiseminen ei ole mielekästä.

Väkivallalla uhkailu on 99% tapauksista parempi ja pelin kannalta mielekkäämpi vaihtoehto kuin varsinaisen väkivallan toteuttaminen larpissa.

KAUHUN PELAAMINEN

Pelin kauhu on osittain fyysistä ja liittyy konkreettisesti pelissä nähtäviin ja koettaviin asioihin. Kannustamme pelaajia suhtautumaan pelin sisällä näihin asioihin vähintöäön samalla vakavuudella, kuin jota niiden kohtaaminen tosielämässä aiheuttaisi. Lisäksi peliin liittyy myös abstraktimpaa kauhua ja jokaisella hahmolla tulee olemaan henkilökohtaiseen psyykeeseen liittyvää murenemista pelin edetessä. Tätä tullaan säätelemään osin pelinjohtajien toimesta ja osin pelaajien oman tulkinnan ja toiminnan kautta. “Kosminen kauhu”, joka usein liitetään esim. H.P. Lovecraftin teoksiin, on yksi pääteemoista ja sen ilmentäminen ja kokeminen on luonteeltaan hyvin subjektiivista, sillä se kumpuaa merkittävissä määrin oman sisäisen maailman kokemista järkytyksistä. Toiveenamme on, että kaikki pelaajat tutustuvat jossain määrin kyseiseen käsitteeseen ja soveltavat sitä oman hahmontulkinnan kohdalla pelissä parhaansa mukaan.

Kauhun pelaamisesta lisää Teemat ja pelityyli -osiossa.

VÄRIVALOT

Pelissä tullaan indikoimaan tiettyjä asioita selkeillä metateknisillä värivaloilla.

Sininen = harha/uni/näky

Sinisessä valossa esiintyvät tapahtumat ja hahmot eivät välttämättä esiinny sellaisenaan konkreettisesti vaan ovat pikemminkin harhoja, unia tai näkyjä. Hahmot eivät voi suoraan fyysisesti kanssakäydä näissä tiloissa olevien asioiden kanssa, eli kahdensuuntainen keskustelu, koskettaminen ja muu ei ole mahdollista. Jälkeenpäin hahmot voivat muistaa nämä etäisinä, epämääräisinä, epäselvinä tai unenomaisina asioina. 
Kyseisillä kohtauksilla pyritään tuomaan jotain pelinjohtajien määrittelemää tietoa hahmojen saataville tai luomaan tietynlaisen tunnelman kohtaukseen, joten älkää puuttuko tai pyrkikö vaikuttamaan kyseisten kohtauksien etenemiseen.

Punainen = pelko

Punaisessa valossa esiintyvät asiat ovat luonteeltaan erityisen pelottavia, kauhua herättäviä tai omaavat jonkin erityisen pahaenteisen auran.

UNIMAA


Pelin aikana tulee olemaan tietty aika perjantai ja lauantain välisenä yönä, kun pelialueella tapahtuu useita “unimaa” -kohtauksia. Hahmoja tullan johdataamaan kohtauksien välillä järjestäjien toimesta ja ne ovat kaikki pelin sisällä luonteeltaan harhamaisia, kts. Värivalot: sininen.

PÄIHTEET

Pelissä on mahdollisuus nauttia pieni määrä pelinjohdon puolesta tarjoiltavia alkoholijuomia (lasillinen kuohuviiniä tai lasillinen brandya esim.), mutta omia off-game alkoholijuomia, tai muita pähteitä, ei saa tuoda peliin tai nauttia sen aikana. Pelin päätyttyä saa juoda maltillisen määrän alkoholia (esim. saunaoluen). In-game alkoholia, tai muita päihteitä, voi propata off-game näköistarpeistolla.

ARKEOLOGISET KAIVAUKSET

Pelin aikana suoritettaviin kaivauksiin tulee liitymään oma erityisohjeistus.